Home » Duyurular » Öğrenci Disiplin Yönetmeliği ve Bütünleme Raporu

6 Ağustos 2013

BOĞAZİÇİ ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜNE;

İSTANBUL

Lisansüstü Öğrenci Temsilciliği Üst Kurulu (ÖTK),  Yükseköğretim Kurulu Başkanlığının 18 Haziran 2012 tarihli “Öğrenci Disiplin Yönetmeliği” ve  19 Haziran 2012 tarihli “Bütünleme Kararı” hakkında online olarak yaptığı yazışmalar neticesindeki değerlendirmeleri aşağıda yer almaktadır. Aşağıda yer alan değerlendirmelerle ilgili olarak belirtilmesi gereken bir husus vardır ki ÖTK üyelerinin birçoğunun yaz tatili sebebiyle şehir dışında bulunması ve temsilcisi oldukları enstitülerdeki/bölümlerdeki öğrencilere ulaşmakta zorluk yaşaması sebebiyle etraflıca bir değerlendirme için temsilcisi olduğumuz öğrenci arkadaşlarımızın görüşlerine başvurulamamıştır.

İlgili değerlendirmeler şöyledir:

-Disiplin Yönetmeliği’nin uygulamalarında görülen aksaklıkların önlenmesi ve öğrencilerin ilgili kararlardan yönetmelikte belirtilen yasal süreler içerisinde haberdar olmasının kesin surette sağlanmasını;

-“ ‘Disiplin’ Yönetmeliği”ne adını veren ve yönetmelik tanımlamasında kullanılan “disiplin” sözcüğünün yerine “etik” ,  “Etik Kurulu” gibi adlandırmaların tercih edilmesini;

– Disiplin Yönetmeliği’nin 22. Maddesi, 2. Fıkrası’nda yer alan  “ ‘Diğer’ disiplin cezaları” gibi ucu açık ve muğlak ifadelerin sarih bir dille açımlanmasını;

-Bütünleme Kararı’yla ilgili olarak ise lisansüstü öğrencileri genel olarak final sınavı ya da benzeri uygulamalar yerine proje bazlı, son teslim tarihli uygulamalardan mesul oldukları için Bütünleme Kararı’nda yer alan uygulama değişikliğinden birçok lisansüstü öğrencisinin doğrudan etkilenmediğini ve bu karar hakkında değerlendirme yapabileceğimiz tecrübeye haiz olmadığımızın Rektörlüğe bildirilmesine karar verilmiştir.

Gereği için bilgilerinize sunulur

Saygılarımla,